Monday, May 15, 2017

Η νοοτροπία της αφίσας

Κάθε φορά που έχουμε εκλογές λέμε ότι ψάχνουμε για νέο ήθος στην πολιτική. Μπορεί στην πράξη να μην δείχνουμε ως λαός ότι το εννοούμε, αλλά τουλάχιστον έτσι λένε όλοι. Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα δύσκολα, ας δούμε πόσο έχουμε καταφέρει να προοδεύσουμε σε κάτι που θεωρητικά όλοι συμφωνούν: στην τάξη και καθαριότητα των πόλεων κατά την προεκλογική περίοδο. 



Στη φωτογραφία βλέπουμε πώς διαφημίζονται οι υποψήφιοι στην Ιαπωνία όταν έχουν εκλογές. Τοποθετούν μικρές αφίσες σε συγκεκριμένα σημεία με αριθμημένα πλαίσια που τους διανέμονται. Συγκρίνετε τώρα αυτό με το δικό μας μπάχαλο κάθε φορά. Τη στιγμή που τα περισσότερα κόμματα μας πουλάνε οικολογική συνείδηση (ενίοτε και με ανάλογες συνεργασίες με πράσινα κόμματα) και φωνάζουν για νοικοκύρεμα και εκσυγχρονισμό, ακόμα βλέπουμε στην εποχή του διαδικτύου πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών. 

Θα μου πεις, δεν θα σωθεί η χώρα με λιγότερες αφίσες και φυλλάδια, και θα διαφωνήσω. Η χώρα θα σωθεί όταν θα μπορέσουμε να σεβαστούμε το δημόσιο γενικά και τους κανόνες που θα βάλουμε για κάθε τι αυτονόητο για το οποίο συμφωνούν θεωρητικά όλοι. Το πού και πώς μπαίνουν οι αφίσες των υποψηφίων είναι μια καλή άσκηση και δείγμα αυτής της νέας νοοτροπίας που θέλουμε.


No comments: